Ilmankosteuden merkitys ripsityössä

14.06.2024

Ripsipidennysliimojen kanssa työskenneltäessä ilmankosteudella on suuri merkitys liiman käyttäytymisessä ja kuivumisessa. Suurin osa ripsipidennysten pysyvyys- sekä muista ongelmista ilmenee kun vuodenaika vaihtuu kevääseen ja/tai syksyyn ja lämpötilat sekä ilmankosteudet alkavat vaihdella. Meillä suomessa ilmankosteus niin ulkona kuin sisätiloissa vaihtelee vuodenajan mukaan kuivasta kosteaan. Talvisin huoneilma on yleensä kuivaa ja vaihtelee noin 20–40 % välillä, kun taas kesällä huoneilma on kosteaa ja noin 50-70 %.

Miten kosteus vaikuttaa ripsienpidennysliimaan?

Kaikki ripsienpidennysliimat sisältävät syanoakrylaattia, jota on ripsiliimoissa 90-95% ja näin siis liimojen pääainesosa. Syanoakrylaatti alkaa kovettua heti, kun se saa kosteutta esimerkiksi huoneilmasta, eli välittömästi, kun ripsiliimaa tipautetaan pullosta esim. jadekivelle, kovettumisprosessi käynnistyy ja liima alkaa kuivua.

Miten kosteus vaikuttaa ripsiliiman kuivumisnopeuteen?

Ripsienpidennysliiman kuivumisnopeutta säädellään syanoakrylaatin ja muiden liiman sisältämien aineiden määrää säätämällä seoksessa riippuen siitä, kuinka nopeasti tai hitaasti kuivuvaa liiman halutaan olevan. Esimerkiksi 1 sekunnin aikana kuivava liima sisältää enemmän syanoakrylaattia verrattuna 4-5 sekunnin aikana kuivavaan liimaan.

Korkea ilmankosteus

Korkea ilmankosteus johtaa usein ripsiliiman nopeampaan jähmettymiseen, jota kutsutaan shokkipolymerisaatioksi, jossa ulkoinen kerros jähmettyy liian nopeasti antamatta sisäpuolen kuivua kunnolla. Liima voi kovettua osittain jo työskentelyn aikana, jolloin ripsienpidennykset eivät kiinnity riittävän hyvin luonnolliseen ripseen. Kuitu kyllä liimaantuu mutta liimasidoksesta tulee heikko ja kuitu tipahtaa luonnonripsestä pois muutamien päivien kuluttua. Liian korkean kosteuden aiheuttaman nopean kuivumisen vuoksi liiman pinta voi muuttua valkoiseksi nopean kemiallisen reaktion (shokkipolymerisaatio) seurauksena.

Alhainen ilmankosteus

Alhaisessa ilmankosteudessa liima taas tarvitsee pidemmän ajan kuivuakseen kunnolla. Jos huoneilma on liian kuivaa, ilmassa ei ole riittävästi kosteutta, jotta liiman syanoakrylaatti kuivaisi tarpeeksi nopeasti. Syanoakrylaatti alkaa kuivua vasta, kun kosteutta on ilmassa riittävä määrä. Kuiva ilma ei pysty "aktivoimaan" ripsiliimaa, jolloin liima kuivuessaan muuttuu kiinteämmäksi ja tekee liimasidoksen luonnonripsen sekä ripsikuidun välille. Ripsienpidennysliima pysyy tällöin vain "märkänä" ja sotkeutuu viereisiin ripsiin aiheuttaen ikäviä liimapaakkuja ripsipidennyksiin. Ihanteellinen kosteus ripsienpidennyksiin yleisesti on 40-60%.

Kuinka lämpötila vaikuttaa ripsienpidennysliimoihin?

Kosteuden lisäksi lämpötilalla on myös merkitystä. Liiman viskositeetti muuttuu jähmeämmäksi viileässä lämpötilassa, kun taas lämpimässä liima notkistuu. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että ripsiliimat kuivuvat nopeammin kuumassa ja hitaasti kylmemmissä olosuhteissa. Ihanteellinen huoneilman lämpötila on 20-25°C.

On myös huomioitavaa, että kosteuden ja lämpötilan välillä on yhteys. Esimerkiksi jos huoneilma on kosteaa, lämpötilan tulisi olla matala, kun taas kuivassa huoneilmassa lämpötila voi olla korkeampi. Näin ripsiliima kuivuu ja kovettuu mahdollisimman tasapainoisesti.

Ripsiliiman säilytys

Koska ripsiliiman sisältämä akrylaatti alkaa kuivua heti kun se pääsee kosketuksiin kosteuden kanssa, liima tulee säilyttää kosteudelta suojassa, pimeässä ja viileässä paikassa. Avattua liimaa voidaan säilyttää viileässä (16-18°C), valolta suojattuna esimerkiksi liimansäilytyspurkissa jossa on mukana kosteutta imevä silicageelipussi.

Tavallinen elintarvikkeille tarkoitettu jääkaappi on liian viileä säilytyspaikka avatulle liimalle, sillä kun liimaa otetaan pois kylmästä jääkaapista lämpimään huoneeseen ja hetken kuluttua laitetaan sinne taas takaisin, saattaa lämpötilojen ero tiivistää liimapullon sisäpuolelle kosteutta eli aiheuttaa kondensaatiota. Tällöin liima kuivuu pulloon ja se muuttuu nopeasti käyttökelvottomaksi. Hyvä liiman säilytyspaikka on esimerkiksi pieni minijääkaappi, jonka lämpötilan saa säädettyä juuri optimaaliseksi 16-18 asteeseen. Oikein säilytetty avattu liima säilyy käyttökelpoisena n.1kk avaamisesta. Avaamaton, omassa pakkauksessaan oleva liimapullo voidaan säilyttää tavallisessakin jääkaapissa. 

Kuinka kauan ripsiliima säilyy käyttökelpoisena?

Ripsiliimat säilyvä avaamattomana liiman laadusta ja koostumuksesta riippuen 3–6 kuukautta. Vähähöyryiset, herkät liimat vanhenevat nopeammin kuin tavallinen liima. Kun liima on omassa pullossaan, sen on vaikea kovettua, koska ilman kanssa kosketuksissa oleva pinta-ala on pieni verrattuna nesteen tilavuuteen. Kuitenkin, kun liima levitetään esimerkiksi jadekivelle, pinta-ala laajenee, kovettumisreaktio aktivoituu ja koko liiman alue alkaa kovettua. Koska liiman kovettuminen on aina käynnissä (vaikka liima pidettäisiin avaamattomassa pullossa), sen teho heikkenee jatkuvasti, vaikka sitä ei avattaisi ja käytettäisi.